Kategórie produktov
Menu

Tradičný výrobca a predajca krbov

Ako si pripraviť drevo?

22 jan 2024 2221
Ako si pripraviť drevo?

Aby vám v domácom kozube mohol počas zimy pekne horieť oheň, budete potrebovať správne drevo. Najmenej prácny spôsob, ako sa k nemu dostať, je objednať si už naštiepané paletové drevo. Cena pri takto pripravenom dreve je však pomerne vysoká. Z tohto dôvodu uprednostňujú majitelia kozubov metrovice, ktoré si sami naštiepajú. Možností, ako ich získať, je viacero. Buď si metrovicu objednáte cez spracovateľov dreva, ideálne vo vašej obci alebo v jej blízkosti, prípadne si ju môžete po dohode s lesníkom nachystať aj sami. Budete však potrebovať príslušné povolenia, motorovú pílu a vhodný prostriedok na prepravu. A, samozrejme dostatok času na prípravu a spracovanie.

Správne náradie

Minimálnu výbavu na spracovanie palivového dreva predstavujú píla na rezanie a sekera na štiepanie. Skúsení majitelia kozubov si uľahčujú prácu rôznymi manipulačnými pomôckami, ako je napríklad náradie na obracanie klátov.

Na prípravu palivového dreva, máte na výber z troch možnosti:
Začiatočníci si nechávajú doviezť metrovice dreva, ktoré si potom upravia na šírku kozuba a naštiepajú. Na to sú potrebné píla a sekera na štiepanie.
Pokročilí si zaobstarajú povolenie na samovýrobu dreva a spracujú si drevo napríklad v rúbanisku po obnovnej alebo výchovnej ťažbe. Tu sa oplatí vlastniť rôzne pomôcky na prenos a spracovanie dreva.
Entuziatisti si môžu drevo dokonca sami narezať. Samozrejme, len s povolením a podľa presných inštrukcií lesníka. Mali by mať základné vedomosti o ťažbe dreva a vlastniť potrebné ťažobné náradie. Predovšetkým pomôcku na obracanie klátov, ktorou sa zrezaný kmeň otočí. 

Bezpečné štiepanie dreva

Na rozštiepenie dreva sa nestačí len zahnať plnou silou. Dôležité je aj správne náradie a technika štiepania. 

Ideálna predstava o štiepaní dreva: sekera presviští nad hlavou, zasekne sa do kusa dreveného kmeňa a rozsekne ho na polovicu. Štiepanie dreva však v praxi nie je takéto jednoduché. Je potrebné totiž prihliadať na určité pravidlá. Obzvlášť dôležité je pri štiepaní dreva správne držanie tela. Je potrebné rozkročiť nohy tak, aby sa zabránilo zraneniu po rozseknutí dreva. Klátik by mal siahať pod kolená tak, aby porisko sekery pri zaseknutí ležalo vodorovne a hlavu sekery bolo možné nasmerovať optimálne na drevo. Drevo bez konárov sa dá rozseknúť veľmi dobre tenkou čepeľou, zatiaľ čo ťažké štiepacie kladivo so širokou hlavou dokáže rozdeliť aj rozkonárené kusy stromov. 

Jednoduché rezanie

Prácu s reťazovou pílou by ste nemali v žiadnom prípade podceňovať. Na rezanie dreva nepotrebujete len vhodné vybavenie, ale mali by ste ovládať aj správne zaobchádzanie s pílou. 

Menej nebezpečnou alternatívou k reťazovej píle je jej menšia sestra chvostová píla. Tá je však vhodná skôr len na odstránenie vetiev a malé práce s drevom. Pri rezaní pňov s veľkým priemerom väčšinou neuspeje ani variant s dlhším pílovým listom. Ak nepotrebujete drevo len štiepať, ale musíte ho najskôr narezať na menšie kusy, potom by ste mali určite siahnuť po reťazovej píle. Pred prácou s pílou si však dajte poradiť od predajcu, ako s ňou správne zaobchádzať, aby ste sa vyhli úrazom. Okrem toho odporúčame pri práci používať špeciálne ochranné oblečenie, ako e napríklad ochranný návlek na nohavice proti prerezaniu, ochranné čižmy, rukavice a helma. 

menu