Kategórie produktov
Menu

Tradičný výrobca a predajca krbov

Údržba krbu je veľmi dôležitá!

17 jan 2023 434
Údržba krbu je veľmi dôležitá!


Ako správne čistiť krbovú vložku?

Pravidelná údržba krbu predlžuje životnosť a zlepšuje efektívnosť samotného krbu, preto by mala patriť k vašej rutine. Krby sú najčastejšie znečisťované používaním mokrému palivového dreva, ktoré má vplyv na znečistenie vnútra krbu, sklo i samotný komín. Práve „vďaka“ tomu sa krb stáva neúčinným, čadí, neťahá dym smerom von, čož vedie k tomu, že je takmer nemožné ho rýchlo rozkúriť.

Aby ste predišli týmto problémom, je veľmi dôležité kúriť suchým drevom a pravidelne vašu krbovú vložku čistiť. Krbová vložka je hlavným motorom vášho krbu. To, v akej kondícii sa krbová vložka nachádza, určuje to, ako dobre alebo naopak zle bude krb kúriť. Údržbu vložky môžeme rozdeliť na sezónnu údržbu, ktorú vykonáva odborný pracovník a bežnú údržbu – ktorú ako majiteľ by ste mali vykonávať vy sám.

Vďaka úspornému spaľovaniu, ktorým disponujú dnešné moderné vložky, vzniká len minimum popola, a preto ich stačí čistiť raz za čas. Treba si však uvedomiť, že vždy záleží na veľkosti ohniska a množstve nahromadeného odpadu – čiže popola. Bežná údržba by sa mala skladať z pravidelného čistenia ohniska od popola, čistenia skla a vizuálnej kontroly skla. Čo je však veľmi dôležité pri čistení je skutočnosť, že krbovú vložku je potrebné čistiť vždy zásadne po jej vychladnutí. To platí rovnako ako pre vnútornú časť, tak aj pre vonkajšiu časť vložky. Na čistenie krbovej vložky používajte určené krbové náradie, vysávač popola, rôzne špeciálne čističe skla a gély. Práve vďaka týmto pomocníkom máte istotu správnej údržby vášho krbu. Na vonkajšiu časť vám postačí handrička navlhčená v saponáte.

Nepodceňujte odborné kontroly komína...

Nemali by ste zabúdať na pravidelnú, preventívnu kontrolu a údržbu vášho komína a dymovodu. Minimálne raz ročne, najlepšie pred nástupom vykurovacej sezóny, si pozvite na kompletnú kontrolu vášho komína odborne vyškoleného kominára, ktorý sa postará o dôkladne vyčistené ohnisko, kontrolu tesnenia a pohyblivých častí vložky a ich namazanie. Po splnení úkonov by vám mal byť odovzdaný protokol o kontrole spotrebiča. Investovať niekoľko desiatok eur do kontroly krbu vás určite vyjde lacnejšie ako neskôr hasiť problémy vzniknuté jeho nesprávnym fungovaním.

menu