Kategórie produktov
Menu

Tradičný výrobca a predajca krbov

Zadymené sklo na krbe.. ako na to??

9 máj 2023 354
Zadymené sklo na krbe.. ako na to??

Najkrajším pôžitkom z krbu, krbových kachlí či piecok je práve pohľad na plápolajúci oheň a príjemné teplo. Preto je potrebné, aby mali krby, krbové kachle či piecky vždy čisté sklo. Veľmi dôležité je zabrátniť alebo aspoň minimalizovať usadzovanie sadzí na skle pri kúrení.

Ako to dosiahneme??

Suchým drevom (vlhkosťou 18 až 20%), správnou spaľovacou teplotou, vhodnou veľkosťou polien a dostatočným prívodom vzduchu. 

Jednou z dôležitých podmienok pre čisté sklo je dostatočný prívod vzduchu pre horenie. Častou chybou býva "dusenie" ohňa, aby sa predĺžila dĺžka horenia a nemuselo sa často prikladať. Redukovaním (tkz. obmedzovaním) prívodu vzduchu dochádzka k nedokonalému spaľovaniu, čim sa tiež zvyšujú emisie vznikajúce horením. To však vedie k usadzovaniu sadzí a dechtu nielen na skle, ale aj v krbovej vložke, dymovodoch a v komíne. 

Na znečisťovanie skla má tiež vplyv aj konštrukcia krbovej vložky, či krbových kachlí alebo piecok. Niektoré výrobky disponujú funkciu - oplach skla - je to špeicálny prívod sekundárneho vzduchu priamo na sklo. Princípom je, že vzduch zabrňuje usadzovaniu sa častíc z horenia na povrchu skla. 

Ďalší faktor, ktorý má vplyn na čistotu skla je optimálny komínový ťah. V technických parametroch výrobku (či už krbovej vložky, krbových kachlí alebo piecok) výrobca udáva, aký by mal byť správny komínový ťah pre daný typ vložky/kachlí. Komínový ťah súvisí s voľnou cestou spalín od výstupného hrdla spotrebiča až po ústie komína a s účinnou výškou komína. Spaliny musia mať voľnú cestu (nesmú mať žiadnu prekážku). 

Odstránenie sadzí zo skla: 

  •  pred čistením musí byť sklo vychladnuté
  •  na navlhnčené noviny nachytáme jemný popol a tým utrieme sadzí zo skla
  •  po prípade použijeme prípravok určený na čistenie skla krbov - odporúčame čistič skla FUEGO 
menu